Jdi na obsah Jdi na menu
 


Životopis a Filmografie

17. 2. 2008
Obrazek

Bruce Lee

herec, režisér, hvězda bojových umění

Datum narození:   /   datum úmrtí:
27.11.1940   /   20.07.1973 
Místo narození:   /   místo úmrtí:
San Francisco, Kalifornie, USA   /   Hong Kong
Celým jménem Bruce Jun Fan Lee. Narodil se 27. listopadu 1940 a zemřel 20. července 1973 v Hong Kongu. Poté, co se dostal do potyčky s jedním členem mafiánské triády ho otec poslal do USA, protože se obával o jeho život. Takže se devatenáctiletý Bruce Lee objevuje v San Francisku. Jediné, co v tuto chvíli má, je nějakých sto dolarů a titul mistra v boxu. Pracuje u otcových známých a zaroveň si dodělává vzdělání. Stále přitom tvrdě trénuje.

V roce 1964 se objevuje na Mezinárodním mistrovství v karate (kde mimo jiné potkává Chucka Norrise). Předvádí zde kliky na dvou prstech (palec a ukazováček), přičemž je dělá tak rychle, že diváci nejstíhají sledovat. Také zde předvádí svůj „jednopalcový úder” (one inch punch). Ten spočívá v tom, že Lee, který stojí čelem ke svému partnerovi má lehce nataženu pravou ruku, pročemž prsty jsou přibližně jeden palec (2,54 cm) daleko od hrudi jeho oponenta. Aniž by pravou ruku stáhl zpět a napřáhl se, Bruce rovnou udeří. Jeho partner je odhozen dozadu, kde dopadá na připravenou židli. Síla rány je však taková, že se na židli neudrží a padá na zem.

V následujících letech si Lee zahraje v jednom seriálu a hlavně – otevírá svou vlastní školu, kde vyučuje svůj styl Jeet Kune Do, což je kombinace mnoha bojových umění a jejich nejlepších prvků, které sám Lee vybral. Bruce Lee v zásadě studoval čtyři bojová umění a to: Tai Chi Chuan, Hung Gar, Wing Chun (viz článek o stylu Wing Chun) a Jun Fan Gung Fu. Dále se věnoval spoustě dalších, takže jeho styl obsahuje i prvky z Tae-Kwon-Da a mnoha dalších.

Smrt:
Jako oficiální příčina smrti je uváděn mozkový edém. Ten den byl Lee v Hong Kongu a po normálním pracovním dni, který strávil s lidmi, se kterími měl točit nový film. Po večeři si stěžoval Ting Pei (herečka, jenž měla hrát hlavní roli), že ho bolí hlava a ona mu dala nějaké prášky proti bolesti. V 19:30 si šel lehnout na gauč a když pro něj Ting Pei po chvíli přišla, nebyla schopna ho probudit. Přivolaný doktor se ho pokoušel vzkřísit, ale přes všechny pokusy byl Bruce Lee mrtvý dříve, než ho sanitka vyložila u nemocnice. Druhá (mystičtější) verze hovoří o tom, že Bruce Lee zemřel následkem takzvaného "doteku smrti" (dim-mak - funguje na stejném principu jako jednopalcový úder, ale následky se mohou projevit až po týdnech, nebo i letech), kvůli tomu že šířil východní tajemství mezi lidi na Západě. V té době mu bylo pouhých 32 let. Nedozírná škoda.
Filmografie
2004 TV's Illest Minority Moments Presented by Ego Trip   ...Kato
2003 I Love the '70s   ...Lee
2003 Dark World: Duel of the Assassins   ...Iskavich Hoshito
1995 Top Fighter   ...
1994 Cinema of Vengeance   ...
1990 Bruce Lee - Best of the Best   ...
1989 Holy Batmania   ...Kato
1981 Si wang ta   ...Billy Lo/Lee Chen-Chiang
1980 Fist of Fear, Touch of Death   ...The Martial Arts Master
1978 Game of Death   ...Billy Lo
1977 Yung chun ta hsiung   ...
1976 Fury of the Dragon   ...Kato
1973 Drak přichází (Enter the Dragon)    ...Lee
1972 Qi lin zhang   ...
1972 Cesta draka (Meng long guojiang)    ...Tang Lung (a.k.a. Dragon)
1972 Jing wu men   ...Chen Zhen
1971 Longstreet   ...Tsung, Li
1971 Tang shan da xiong   ...Cheng Chao-an
1969 Marlowe   ...Winslow Wong
1957 Lei yu   ...
1956 Zha dian na fu   ...
1956 Zao zhi dang cu wo bu jia   ...
1955 Er nu zhai   ...
1955 Ai xia ji   ...
1955 Gu xing xue lei   ...
1955 Gu er xing   ...
1953 Ci mu lei   ...
1953 Wei lou chun xiao   ...
1953 Qian wan ren jia   ...
1953 Ku hai ming deng   ...
1953 Fu zhi guo   ...
1950 Xi lu xiang   ...Cheung
1949 Meng li xi shi   ...
1948 Fu gui fu yun   ...
1946 Birth of Mankind, The   ...
1941 Golden Gate Girl   ...Infant
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Сетка / сетка металлическая, сварная, плетеная, тканая - Orelsetka.ru

(Rellengattemi, 27. 11. 2020 15:42)

Наша компания предлагает сетки производства Северсталь метиз ОСПАЗ со склада г.Орел. В наличии огромный ассортимент сетки.
Вы можете купить сетку светлую и оцинкованную. Продажа оптом и в розницу со склада г.Орел.
+7(4862)73-54-51
https://orelsetka.ru

Nauč se, jak si každý den Udělat stovky zády. Odkaz - https://is.gd/HWDxGZ

(HenryRaina, 27. 11. 2020 15:05)

Sleduj, jak ti rostou peníze, zatímco investuješ s robotem.
Odkaz - https://is.gd/HWDxGZ

Launch the financial Robot and do your business. Link - https://is.gd/HWDxGZ

(HenryRaina, 27. 11. 2020 8:57)

The fastest way to make your wallet thick is found.
Link - https://is.gd/HWDxGZ

Ať je finanční Robot vaším společníkem na finančním trhu. Odkaz - https://is.gd/HWDxGZ

(HenryRaina, 27. 11. 2020 7:12)

Zjistěte nejrychlejší způsob finanční nezávislosti.
Odkaz - - https://is.gd/HWDxGZ

Připojte se ke společnosti úspěšných lidí, kteří zde vydělávají peníze. Odkaz - https://is.gd/HWDxGZ

(HenryRaina, 27. 11. 2020 2:54)

Hledáte snadný způsob, jak vydělat peníze? Koukni na toho finančního robota.
Odkaz - https://is.gd/HWDxGZ

Using this Robot is the best way to make you rich. Link - https://is.gd/HWDxGZ

(HenryRaina, 27. 11. 2020 1:52)

Need money? Get it here easily?
Link - https://is.gd/HWDxGZ

Make your money work for you all day long. Link - https://is.gd/HWDxGZ

(HenryRaina, 27. 11. 2020 1:23)

We know how to become rich and do you?
Link - https://is.gd/HWDxGZ

Podívejte se na automatického robota, který pracuje pro vás 24/7. Odkaz - https://moneylinks.page.link/6SuK

(HenryRaina, 26. 11. 2020 20:06)

Finanční Robot je investiční nástroj číslo 1. Vypusťte to!
Odkaz - https://moneylinks.page.link/6SuK

I want buy dating site template

(WilliamJaco, 26. 11. 2020 17:36)

#theme.dating<>Buy best dating site software! ]
#theme.adult<>Buy ready-made solution adult site! ]


I want buy dating site template. There are options?

Nemáš žádné finanční schopnosti? Nech robota, ať ti vydělá peníze. Odkaz - https://is.gd/HWDxGZ

(HenryRaina, 26. 11. 2020 13:06)

Vaše peníze fungují, i když spíte.
Odkaz - https://is.gd/HWDxGZ

My víme, jak zbohatnout a ty? Odkaz - https://is.gd/HWDxGZ

(HenryRaina, 26. 11. 2020 12:45)

Tenhle robot ti může přinést peníze 24 hodin denně.
Odkaz - - https://moneylinks.page.link/6SuK

Věřte finančnímu robotovi, že zbohatne. Odkaz - https://is.gd/HWDxGZ

(HenryRaina, 26. 11. 2020 12:08)

Pořád nejsi milionář? Finanční robot z Tebe udělá jeho!
Odkaz - https://is.gd/HWDxGZ

Vaše peníze neustále rostou, když použijete finančního robota. Odkaz - https://is.gd/HWDxGZ

(HenryRaina, 26. 11. 2020 11:39)

V budoucnu zbohatněte pomocí tohoto finančního robota.
Odkaz - https://is.gd/HWDxGZ

Aby váš počítač byl váš výdělečný nástroj. Odkaz - https://plbtc.page.link/j5nk

(HenryRaina, 26. 11. 2020 7:35)

Spustit nejlepší investiční nástroj začít vydělávat peníze dnes.
Odkaz - - https://plbtc.page.link/j5nk

Vydělávat další peníze bez úsilí a dovedností. Odkaz - https://plbtc.page.link/j5nk

(HenryRaina, 26. 11. 2020 7:04)

Poskytněte své rodině peníze ve věku. Vypusťte robota!
Odkaz - https://plbtc.page.link/j5nk

Finanční nezávislost je to, co všichni potřebují. Odkaz - https://plbtc.page.link/j5nk

(HenryRaina, 26. 11. 2020 0:54)

1 Koukni na toho nového robota.
Odkaz - - https://plbtc.page.link/j5nk

The financial Robot is your future wealth and independence. Link - https://plbtc.page.link/j5nk

(HenryRaina, 25. 11. 2020 19:44)

Watch your money grow while you invest with the Robot.
Link - https://plbtc.page.link/j5nk

Free&easy to use youtube downloader, free and fast.

(Onlinepdfa, 25. 11. 2020 18:48)

Hi there, just came across your post, really appreciate your works!
Would like to share some useful free website, hope you like it.
https://fabpdf.com/
https://myconverters.com
https://topten.review/
https://ytmp3.ch/
https://keepvid.best/

My víme, jak zbohatnout a ty? Odkaz - https://plbtc.page.link/j5nk

(HenryRaina, 25. 11. 2020 18:01)

Robot je nejlepší způsob pro každého, kdo hledá finanční nezávislost.
Odkaz - https://plbtc.page.link/j5nk

Finanční Robot je nejúčinnějším finančním nástrojem v síti! Odkaz - https://plbtc.page.link/j5nk

(HenryRaina, 25. 11. 2020 14:16)

Robot je nejlepší řešení pro každého, kdo chce vydělat.
Odkaz - https://plbtc.page.link/j5nk


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76

následující »